Preventie

Preventie

Het alarmnummer 1-1-2 wordt elke dag ruim honderd keer gebeld om een kleine of grote brand te melden. In 1 jaar zijn dat bijna 40.000 meldingen. Ruim 50.000 mensen per jaar lopen brandwonden op als gevolg van ongevallen. Die brandwonden zijn zo ernstig dat ze door de huisarts of poliklinisch moeten worden behandeld. Kille cijfers, waar een onbeschrijfelijke hoeveelheid leed achter schuilgaat. Brand en brandwonden, het zal je maar gebeuren. Brand verwoest alles.

Brandpreventie

Rookmelder

Op een simpele en goedkope manier kunnen de meeste ongelukken die tot brand leiden worden voorkomen. Niet roken in bed, geen TV op standby laten staan en rookmelders. Hang zelf meerdere rookmelders op, zodat u tijdig wordt gewekt door de rook. We komen nog te vaak tegen dat mensen toevallig wakker werden van een geluid. Dan staat een hele verdieping meestal al onder de rook. Een rookmelder had u al direct gewaarschuwd. De meeste mensen komen om het leven door rook, niet door het vuur zelf. Zorg ervoor dat u een handbrandblusser in de buurt heeft, om een klein brandje in de kiem te kunnen smoren. Een brand breidt zich snel uit en dan valt er door uzelf niet veel meer aan te doen. Leer uzelf aan om tussendeuren in huis altijd dicht te laten. Dat geeft u een veel betere kans om te vluchten.

Wat te doen bij brand?

Garagebrand

Denk allereerst aan uw eigen veiligheid en die van andere bewoners. Waarschuw daarna direct de brandweer via alarmnummer 1-1-2. Als u naar buiten vlucht, sluit deuren en ramen dan zoveel mogelijk achter u. Zorg dat de brandweer de woning goed kan bereiken. Laat iemand de brandweer opwachten en geef informatie over mensen of dieren die nog binnen zijn, gevaarlijke stoffen, gasflessen en andere eventuele gevaren. Als u denkt dat iets van belang kan zijn voor ons om te melden, vertel het!

Brandwonden

Wat moet u doen als iemands kleding vlam heeft gevat en het vuur is niet een-twee-drie te stoppen? Als er geen water in de buurt is, sla dan een jas, deken of kleed om de persoon heen. Het vuur krijgt geen zuurstof meer en dooft. Trek het kleed bij de hals dicht om te voorkomen dat de vlammen en rook het gezicht bereiken. Wanneer iemand toch brandwonden heeft opgelopen, zorg dan zo snel mogelijk voor langdurige koeling met koel stromend water.